Prof. dr. Petru-Adrian Mircea – coordonator webinarii

Prof. Dr. Petru-Adrian Mircea

Prof. Dr. Petru-Adrian Mircea

Prof. dr. Petru-Adrian Mircea este expert colaborator în proiectul Eduson, fiind medic primar de medicină internă (1985) și gastroenterologie (2004) și deținând atestatul de studii complementare în ecografia generală din anul 1992. A fost cadru didactic al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hatieganu” din Cluj. În prezent este profesor emerit al acestei universități. A lucrat pentru aproape patruzeci de ani în una cele mai prestigioase clinici ale Clujului, Clinica Medicala I, fiind pentru peste 10 ani șeful Disciplinei Medicină internă – Cardiologie – Gastroenterologie și al Secției clinice de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. A fost doi ani prodecan, apoi, între 1992–2000, decanul Facultății de Medicină a UMF ”Iuliu Hatieganu”, îndeplinind mai târziu funcțiile de prorector al universității și, ulterior, de director al Departamentului de Medicină internă al Facultății de Medicină. În relație cu aceste atribuții, a contribuit la promovarea unui învăţământ medical de calitate şi la restructurarea curriculară în Facultatea de Medicină, la înființarea Departamentului de Cercetare-Inovare-Dezvoltare, precum și a Școlii Doctorale a UMF ”Iuliu Hatieganu”. Între 1994-2000 a reprezentat România, ca membru al Biroului Permanent, în Conferința Internațională a Decanilor de Medicină de Expresie Franceză (CIDMEF).

Activitate publicistică

Este autor sau coautor a 5 monografii și tratate, contribuind cu capitole de specialitate la alte 12 tratate și monografii. Dintre acestea, se cuvin menționate cele 3 volume ale ”Tratatului de Ultrasonografie clinică”, realizat împreună cu Prof. Radu I. Badea și Prof. Sorin M. Dudea, al cărui prim volum fost onorat cu Premiul ”Leon Daniello” al Academiei Române (2002), iar al treilea volum, cu Premiul ”Carol Davila” al Academiei Oamenilor de Știință (2008). De asemenea, este autor (în colectiv) a nouă cursuri universitare, la alte șapte contribuind cu capitole, majoritatea din specialitatea de gastroenterologie. Este autor sau coautor la peste 60 de lucrări științifice indexate în baza de date ISI Thomson (în prezent Clarivate Analytics) și la peste 65 de lucrări științifice publicate în reviste medicale românești. A fost membru în echipele de proiect în 12 proiecte de dezvoltare universitară, la patru dintre acestea fiind coordonator sau director, respectiv 11 proiecte de cercetare, la două dintre acestea fiind director de proiect. A participat activ la numeroase manifestări științifice sau academice naționale și internaționale (Florența, Ediburgh, Montreal, Nantes, Zagreb, Praga).

Distincții și recunoașterea meritelor

Este membru fondator al Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (SRUMB, 1987), pentru care a deținut și funcția de președinte, al Societății Române de Gastroenterologie și Endoscopie Digestivă și al Federației Europene a Societăților de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (EFSUMB). Este membru în colectivul de redacție a câtorva publicații – Ultraschall / European Journal of Ultrasound (ISI cu IF), Medical Ultrasonography (ISI cu IF), Britsh Medical Journal (ediția în limba Română), Medicine and Pharmacy Reports (fostă Clujul Medical, BDI PubMed).

Este Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța (2012) și al Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara (2016). Este profesor asociat al Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din Chișinău și, de asemenea, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România.

Împreună cu colegi din Cluj și din marile centre universitare ale României, prof. Petru Adrian Mircea a contribuit la dezvoltarea și definitivarea organizării procesului de formare în specialitate și practicii în ultrasonografia generală în țara noastră, precum și la statuarea metodologică a obținerii Atestatului de Studii Complementare în Ultrasonografia Generală. A introdus pentru prima dată în practica curentă din centrul nostru universitar metode noi de diagnostic și tratament aparținând ecografiei intervenționale (biopsia ecoghidată cu ac gros, terapia percutană a formațiunilor chistice, variante ale drenajului percutan ecoghidat al colecțiilor abdominale).

Prof. dr. Petru-Adrian Mircea este coordonatorul mai multor webinarii in cadrul Eduson. Lista completa de webinarii oferite poate fi gasita in sectiunea webinarii 

Ultimele articole

Prof. dr. Ioan Tiberiu Tofolean – coordonator webinarii

Domnul prof. dr. Ioan Tiberiu Tofolean face parte din echipa academică a Eduson, fiind membru în board-ul academic și coordonând mai multe webinarii

prof. dr. Daniela Fodor – coordonator webinarii

Doamna Prof. dr. Daniela Fodor face parte din echipa academică a Eduson fiind coordonatorul webinarilor care se axeaza pe sistemul musculoscheletal. Lista completa de webinarii oferite poate fi gasita in sectiunea webinarii 

Șef lucrări dr. Cosmin Caraiani – coordonator webinarii

Șef lucrări dr. Cosmin Caraiani este promotor a imagisticii căilor biliare și pancreasului (colangio-RMN), a imagisticii hepatice cu utilizarea produsului de contrast hepatocitar-specific (Primovist), a imagisticii intestinului (Entero-RMN) și imagisticii IRM a prostatei.